Vad Är SEO?: Sökmotoroptimering Förenklat

Sökmotoroptimering För Fler Besökare På Webbsidan

Vad Är SEO?: Sökmotoroptimering Förenklat
2020-12-03

SEO står för Search Engine Optimization eller på Svenska "sökmotoroptimering". SEO optimering är konsten att genom rätt nyckelord tillsammans med välskrivet content anpassat efter sökfraser ranka högt i Googles (eller andra sökmotorers) sökresultat. Häng med så reder vi ut alla begrepp kring SEO optimering.

Bakgrunden till SEO

Idag när man pratar om SEO och SEO Optimering så är det oftast synonymt med Google. Anledningen hänger ihop med Googles fantastiska andel om nästan 90% bland sökningar online. Behöver du svar på din fråga så är det med säkerhet Google du beger dig till. Det allra viktigaste att förstå med SEO är att dels tar det tid (månader till år) innan du rankar väl på de nyckelord du vill ranka. Det sker alltså inte över en natt.

Det man sedan behöver förstå är att det idag inte är så enkelt som att bara inkludera de sökord du vill synas på. Det gör alla dina konkurrenter också. Gamla goda "<meta name="keywords"> taggen skrotades mer eller mindre samma dag som Google startade. Den fungerar inte för rankning på nyckelord idag och har inte gjort det sedan AltaVista-tiden på 90-talet. Google är mer sofistikerat än så och förlitar sig på en labyrint av parametrar för att avgöra om just din sida är värd att ranka över någon annans. Jag tänker att vi går igenom de allra viktigaste parametrarna för att ranka så högt som möjligt.

Content och Backlinks är Viktigast

Först ut och det allra viktigaste är bra content, alltså textinnehållet och det du skriver om. När du söker på Google så letar du efter något eller söker svar på något. Hela Googles affärsidé bygger på att matcha en förfrågan med rätt svar. Om det som dyker upp i sökförslagen när du söker efter något inte är vad du letar efter, då klickar du vidare. Materialet var inte relevant och drar inte uppmärksamheten till sig.

Textinnehållet spelar alltså stor roll för att ranka väl på google. Om ditt textmaterial ger svar på sökarens fråga så är materialet relevant och kommer dra besökare till sig. Nästa pussel är då baklänkar och vad är baklänkar? Allt eftersom tiden går kommer sidor och textmaterial som matchar sökförfrågningar dra till sig intresse genom att besökare väljer att länka till materialet från andra sidor. Ponera att du bloggar om hur man tar hand om en katt och finner jättebra material om detta på en veterinärsida. Du länkar dit från din blogg för att tipsa om guiden. Veterinärsidan med guiden till hur man tar hand om en katt får fler baklänkar och materialet blir mer och mer relevant för de som söker efter guider om att ta hand om katter.

Google använder baklänkar som en nyckelparameter för att avgöra vilket material som är värt att ranka. Ju fler sidor som länkar till veterinärsidans guide om hur man tar hand om katter. Desto högre kommer den sidan ranka. Den blir mer och mer relevant för sökningar om hur man tar hand om katter ju fler som länkar till den. Det är lite som mun till mun metoden inom marknadsföring. Om du är stadens grymmaste plåtslagare så pratar alla om dig och rekommenderar dig till andra. Likaså är det med sidor och content på nätet. Ju fler som pratar om dig (baklänkar till dit material) ju relevantare och intressantare borde det vara och förtjänar en högre placering i sökresultaten.

SEO Optimering kommer in i bilden

Sett ur veterinärklinikens ögon så behöver de fler besökare till sin webbsida för att på så vis få in potentiella kunder. De anlitar därför en webbyrå som kan SEO optimering. Genom analyser på sökfraser och nyckelord så märker man att hela 500 sökningar görs på sökfrasen "hur tar man hand om en katt" varje månad. Webbyrån hjälper veterinärkliniken att ta fram content med rubriken "Hur Tar Man Man Hand om en Katt: En Guide i 5 Steg". Textmaterialet anpassas med fler likvärdiga sökfraser som berör samma ämne och guiden komponeras och publiceras på veterinärklinikens hemsida.

Några kattägare som bloggar om kattlivet kontaktas också för att se om de frivilligt vill länka till sidan mot att en av veterinärerna gästar i bloggen och berättar om hur man tar hand om katter. Sagt och gjort så får veterinärklinikens guide några baklänkar på direkten och en bra grund är lagd. Kattägare runt om i landet som nu använder sökfrasen ovan börjar strömma in till veterinärklinikens guide. Kattägare hör av sig till veterinärkliniken och använder gärna kliniken i framtiden när katten inte mår så bra, de verkar ju kunna vad de pratar om trots allt enligt guiden.

Det här är givetvis ett fantasiscenario men kärnan är mer eller mindre densamma för verkliga scenarion och hur man jobbar med SEO optimering.

Perspective By Mattsson

Från att bara vara "hobbyfotograf" så tar Andreas ett stort steg och gör biffen mer officiell med en ordentlig portföljsida.

Klicka och se projektet
->>
Perspective By Mattsson
Jag Vill bli Kontaktad
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
STÄNG
X

Prestanda och Mobilanpassning är också Viktigt

Utöver att content och baklänkar är viktigt så ska det även gå att läsa och navigera materialet på din webbsida på ett behagligt sätt. Det ska gå snabbt och ladda materialet och du vill gärna kunna läsa det på din mobiltelefon. Precis så fungerar Google när en webbsida prioriteras i rankningen. För en tid sedan så lades hela rankningsprioriteringen om från dator till "mobile first" som Google kallar det. Om två likvärdiga webbsidor ställs mot varandra så kommer den som är mobilanpassad att ranka högre än den som inte är det.

Det här är jätteviktigt att ta i beaktning när du ska skapa hemsida. Cirka 8 av 10 besökare på webbsidor idag använder mobiltelefon vilket gör det jätteviktigt att webbsidan är mobilanpassad. Av de 8 mobilbesökarna så kommer mer än hälften att lämna din webbsida rätt omgående och inte komma tillbaka om den inte är mobilanapssad. Se därför till att din webbsida är mobilanpassad så kan du sitta lugnt i båten.

Nästa steg som också är viktigt är laddningstider. För stora bilder på sidan och feloptimerad kod kommer sätta käppar i hjulet och göra det segt att ladda sidan. Google mäter detta och tar det i beaktning vid rankning. Bilder på webbsidan behöver optimeras för att inte ha för hög upplösning och koden behöver minifieras och laddas på ett sätt att den inte blockerar viktiga element på webbsidan.

Fast SEO Optimering är en Bluff

Många tror att SEO optimering är en bluff vilket inte stämmer. Varför den föreställningen uppkommit beror på en rad faktorer däribland att många tror att de kan få resultat direkt och får de inte det, jag då funkar det ju inte. Som Jag skrev tidigare så tar SEO Optimering ofta lång tid på sig att fungera och kicka igång. Har du en stor besökarbas från början och material på sidan som kontinuerligt uppdateras så går det fortare. Men har du precis släppt en ny webbsida så kan det ta månader till år innan du börjar ranka som du förtjänar för det material du har på webbsidan.

Det finns stora aktörer där ute som har som affärsidé att skapa verktyg för bättre SEO optimering. Ahrefs och Neil Patel för att nämna några är branschledande inom SEO Optimering. Neil Patel har flera år bakom sig med framgångsrikt SEO arbete för att öka omsättning och konvertering för kunder. Ahrefs är ett av de vassaste verktygen och databaserna som finns där ute för att analysera söktrafik.

Kom igång med Wordpress SEO

Vi använder inte Wordpress så regelbundet utan bygger webbsidor från grunden med serverlösa plattformar för fantastisk prestanda och webbdesign. Är du dock intresserad av att SEO Optimera din Wordpress sida så skulle vi varmt rekommendera Yoast SEO Plugin för Wordpress som hjälper dig på traven att sätta rätt metatitlar och beskrivningar samt en rad andra viktiga parametrar. Yoast SEO underlättar jättemycket om du inte kan SEO och vill göra det själv på din Wordpressida.

Länksamling

Ahrefs - ledande verktyg för SEO optimering

Neil Patel - grymt kunnig inom SEO och även digital marknadsföring

Yoast SEO - grymt plugin till wordpress för dig som vill SEO optimera wordpress själv

Läs Fler Artiklar

Jag Vill bli Kontaktad
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
STÄNG
X